Relatiecounseling, methode SRc®

Liefde als ontdekkingsreis
Een intieme relatie is een groot verlangen, misschien zelfs wel hoofddoel, in het leven van velen. Had men in vorige generaties vaak één grote liefdesrelatie gedurende het leven, tegenwoordig is het al heel gewoon om meerdere ‘ware’ liefdes te ervaren. De ware van dát moment. Vooral in de periode tussen 16-25 jaar is de liefde meestal een ontdekkingsreis langs verschillende partners. En dat is ook nuttig.

De ‘ware voor het leven’
Elke relatie belicht een ander facet van jezelf en geeft een andere ervaring. Zo kom je erachter wie je bent, wat je fijn vindt en wat bij je past. Bij de meeste mensen ontstaan gemiddeld zo tussen 25 en 30 jaar andere verlangens. Iets opbouwen met iemand, misschien trouwen, een huis kopen, kinderen krijgen. De partner die je op dat moment hebt of in deze periode ontmoet, wordt vaak, bewust of minder bewust, gekozen als ‘ware voor het leven’.

Samen lang en gelukkig leven!
De periode van opbouw die dan volgt, is meestal zeer bevredigend. Gezamelijke toekomstdromen en positieve verwachtingen hebben de overhand. Veel tijd en energie besteed je aan praktische en emotionele inkleuring van het leven samen. Júllie zullen samen lang én gelukkig leven!

Zonder schuring geen glans
Maar hoe positief alles er ook uitziet in het begin, de meeste stellen krijgen vroeg of laat toch te maken met teleurstelling en onvrede binnen de relatie. Dit is heel normaal. Als mens groei je en verander je. Je maakt dingen mee die je vormen, misschien een andere kijk op jezelf geven, je bewustzijn verruimen. En als je zelf verandert, veranderen je behoeftes binnen de relatie mee. Doorgaans kun je hier als stel prima uitkomen als je in gesprek blijft en elkaar tegemoet wilt komen. Meebewegen met elkaar maakt dat je aan elkaar kunt groeien en een steeds diepere band kunt opbouwen.

Relatie onder druk
Toch blijkt dit in de praktijk voor niet alle stellen even eenvoudig. Iedere relatie kent haar eigen struikelblokken en strijdpunten. Wanneer deze verharden, stokpaardjes worden, treedt stagnatie op. Een gevolg kan zijn dat je hart zich soms afsluit. Je raakt jezelf en/of de liefde voor je partner een beetje kwijt. Je begrijpt elkaar niet meer, communiceert langs elkaar heen, spreekt niet (meer) dezelfde taal. Of je begríjpt elkaar wél, maar je kunt of wilt niet meebewegen met je partner, omdat je daardoor jezelf geweld aan zou doen. Zo maar een paar dilemma’s waar stellen in deze tijd mee te maken krijgen. Relaties staan anno nu onder grote druk. De economische crisis zet de zaken soms flink op scherp. Maar ook de collectieve bewustzijnsverruiming die op ons inwerkt, speelt hierbij een belangrijke rol.

De situatie accepteren of uit elkaar?
De eerste keer dat de gedachte aan ‘uit elkaar gaan’ bij jou of je partner opkomt, kan dat angstaanjagend zijn! Juíst door het totale bouwwerk dat je samen hebt gecreëerd, is er veel te verliezen. Zowel emotioneel als praktisch gaat er van alles door je heen. Vertwijfeling, verwarring, teleurstelling, verdriet of boosheid over het instorten van dromen en illusies.. Misschien maak je je zorgen over jullie huis, de financiën, de kinderen waar je alletwee zoveel van houdt … Het kan je verscheuren. Juist doordat er zoveel op het spel, gaan de meeste stellen gedurende langere tijd heen en weer tussen twee opties: ‘De situatie accepteren en genoegen nemen met deze relatie’ of ‘uit elkaar gaan’.

Boven je eigen situatie uitstijgen
Het is goed te beseffen dat er nog een derde mogelijkheid is. Met Spirituele Relatiecoaching (SRc) leer je boven je eigen situatie uit te stijgen en de grotere lijnen te gaan zien. SRc vraagt van jou en je partner om eerlijk jullie waarheid te erkennen en te spreken. Elkaar in die eerlijkheid opnieuw ontmoeten is de eerste stap. Durven overwegen dat jullie stokpaardjes misschien wel naar jullie beider diepste thema’s rijden. Thema’s die vaak al in de jeugd hun basis hebben gevonden. SRc is iets voor jou/jullie als je je bewust wilt worden wat jij kunt leren over jezelf in contact met juíst deze partner. Als je wilt ontdekken welke schat aan groei-mogelijkheden eigenlijk onder jullie ‘relatieproblemen’ verborgen ligt.

Interesse?
Als dit je aanspreekt, maak dan samen een afspraak voor een intake-gesprek. Wil je eerst alleen komen, dat kan ook. De verandering begint in eerste instantie toch bij jezelf!

Het SRc® programma op een rijtje

 → Praktisch en doelgericht Inzicht en herkenning liefdestalen
 → Inzicht in persoonlijke rode draad in het leven Ombuigen denk- en gedragspatronen
 → Inzicht in relatie-­rollenpatronen Weer naast elkaar staan i.p.v. tegenover elkaar
 → Bewustwording deelpersonen Liefde en intimiteit hervinden op hoger niveau